30 років незалежності економіки України її здобутки.
  • Updated
  • / 202 Read

30 років незалежності економіки України її здобутки.

  30 років незалежності економіки України її здобутки.

Так називається стаття в Українській правді за 21 серпня 2021 року. Як змінилась економіка України за 30 років незалежності:

1.       За 30 років незалежності економіка України пережила більше криз ніж у сусідніх державах.

2.       Перші10 років незалежності реальний внутрішній валовий продукт (ВВП) скорочувався. ( реальний ВВП – міра випуску продукції на душу населення в доларах постійної купівельної спроможності без впливу інфляції). Простіше – ВВП  це ринкова вартість всіх вироблених в країні товарів і послуг для кінцевого споживання  а не для виробництва товарів і послуг. У економістів своя мова і є ще реальний ВВП -  міра випуску продукції на душу населення в доларах постійної купівельної спроможності, при цьому нівелюється вплив інфляційних процесів. Разом із скороченням ВВП і реального ВВП падали і доходи українців.

3.       Після 2000 року економіка України зростала до 2009 року. Після 2004 року  почала гальмувати. Реальність економіки кожний із нас відчував і відчуває на собі. По статистиці  були часи росту і були часи спаду. Спад ми відчували а ріст відчували олігархи і чиновники.

4.       Спадок України при розвалі СРСР:

-       Україна виплавляла 40% чугуну в союзній економіці;

-       Сталі 35%

-       50% добутку залізної руди;

-       25% промислового машинобудування, електроніки;

-       Працювала ракетно – космічна промисловість, суднобудування, нафтопереробка.

   Куди все це поділось ми також знаєм і бачимо. Наші чиновники так класно управляли нашою економікою що іноді 2/3 бюджету платили Росії за енергоносії, або розплачувались стратегічним озброєнням.

5.       Кожний новий керівник держави проводив шокові реформи для покращення економіки. Економіка не покращувалась а покращувались статки олігархічної прослойки   між державою та населенням України. Трастові компанії під прикриттям держави обікрали людей. (Трастова компанія - — товариства, що здійснюють управління майном, грошима або цінними паперами чи правами за дорученням власника.) Це туда нам дежава рекомендувала вкласти свою частку державного майна яку ми отримали від держави.

6.       Причини занепаду української економіки:

-       поганий спадок командно адміністративної системи;

-       суб’єктивні прорахунки урядів України;

-       деградація промисловості;

-       еволюція економіки із орієнтованої на важку промисловість на виражену сировинну економіку

7.     Дальше більше:

-  без реформ в судовій та правовій системі не вдасться в здійснити значного прориву в найближчому майбутньому;

- прориву не буде тому, що економіка потребує значних інвестицій;

- Україна не повинна копіювати чужі моделі, а обрати свою яка відповідає саме їй.  НАЗВІТЬ ЯКА. ЗМОДЕЛЮЙТЕ.

         Автор цих висновків аналітик компанії Dragon Capital – провідної інвестиційної компанії.  Інших висновків ці аналітики не можуть зробити.       Наша біда в тому що нам залишилась  командно адміністративна економіка з прорахунками урядів, в якій деградувала промисловість і внаслідок цього вона перетворилась на виражену сировинну. І врятувати її може тільки реформа судової та правової системи і зовнішні інвестиції. ЦЕ ВИСНОВОК.

8.             На сьогоднішній день  структура економіки;

-      сільське господарство 25%, промисловість 40%, послуги 35%.

9.            І коли наступають складні часи і грошей в економіці стає мало і привласнювати їх стає неможливо, необхідно їх десь взяти. Коли партнери за кордоном кажуть що більше не дозволять красти свої гроші, що роблять слуги – починають забирати гроші у своїх хазяїв. Так було в 2014 році коли вводили військовий податок. Але податки які ми сплачуємо уже ідуть на утримання армії.

10.       Промовчали ми  тому що на благе діло іде. Дальше більше, знову не вистачає  є рішення – дальше мовою оригіналу

Спрощену систему оподаткування, яка дає можливість сплачувати єдиний податок і майже не вести бухгалтерський облік, пропонується кардинально реформувати, щоб зменшити кількість зловживань.

Відповідна реформа закладена в Стратегії національних доходів, яку уряд ухвалив 27 грудня, повідомляє  видання ЄП.

На думку ЄП, реформа спрощеної системи оподаткування передбачатиме такі кроки:

1.              Кількість груп спрощеної системи буде скорочено: друга і третя групи будуть об'єднані в одну (друга група);

2.              Юридичним особам поступово заборонять перебувати на спрощеній системі. По-перше, держава поступово підвищить ставку єдиного податку для таких осіб до 18% (з нинішніх 3% або 5%), а потім взагалі заборонить їм перебувати на спрощеній системі оподаткування;

3.              Для ФОП у першій групі спрощеної системи буде передбачений податок у вигляді відсотка від доходу (замість фіксованої суми, як зараз);

4.              ФОПи другої групи (ті підприємці, які зараз перебувають у другій та третій групах) також сплачуватимуть податок у вигляді відсотка від доходу. Розмір цього податку буде диверсифікованим і становитиме від 3% до 17% від доходу, залежно від виду діяльності такого ФОП;

5.              Спрощенці четвертої групи (сільгосптоваровиробники) також підвищать податкові ставки, щоб стимулювати їх до переходу на загальну систему оподаткування;

6.              У майбутньому всі спрощенці будуть зобов'язані використовувати РРО та вести облік походження товарів. Зазначається, що цей облік буде максимально простим.

7.              Також очікується, що держава обмежить кількість видів діяльності, якими можна займатися в першій групі спрощеної системи оподаткування.

Відповідні зміни впроваджуватимуться поступово протягом 2024-2030 років. Їхня мета – зменшити зловживання спрощеною системою оподаткування з метою ухилення від сплати податків.

Затвердження Стратегії національних доходів було однією з вимог МВФ, яку Україна мала виконати до кінця грудня 2023 року. Надалі кроки, описані в цьому документі, потрібно буде прийняти окремими змінами до Податкового та Митного кодексів.

      В кінці надається обґрунтування цим пропозиціям, це не ми так вимагає  Міжнародний Валютний Фонд.   А про те що має бути прогресивна шкала податку на доходи магнатів, олігархів та інших великих бізнесменів ніхто не розказує і рішень не приймають. Про офшори говорять уже років 10, а вони живучі. Їхня мета – зменшити зловживання спрощеною системою оподаткування з метою ухилення від сплати податків.  Офшо́р (offshore — «поза берегом», «поза межами») — це метод ухилення від сплати податків, який спирається на законодавство багатьох країн (в основному острівних), які частково або повністю звільняють від оподаткування доходи компаній, отримані поза межами кордонів (берегів) країни реєстрації; один з основних і найефективніших методів цього спрямування. Часто умовою того, щоб вважати компанію офшорною, є відсутність у неї господарської діяльності в межах (суші) країни реєстрації. Питання: - де Стратегія національних доходів до офшорів?  щоб зменшити кількість зловживань..

 

 

        

11. Ще один цікавий і разючий факт про економіку держави і відношення до свої громадян. В першу чергу слуг яких ми собі призначили для покращення нашого життя.

 

На утримання одного російського військовополоненого Україна витрачає близько 10 000 грн щомісяця.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, коментуючи торішню інформацію щодо того, що утримання одного полоненого коштує 3000 грн на місяць.  Є витрати на одяг, медичне забезпечення, їжу, комунальні послуги, а також на облаштування місця тримання, персонал, охорону. Тож коли ми говорили про 3000 грн, то враховували витрати на харчування й комунальні послуги. Це був дуже грубий підрахунок і некоректний, оскільки в суму не врахували оплату праці персоналу, охорони, конвою тощо", – пояснила Висоцька.

За її словами, якщо ж врахувати забезпечення табору, з податками, зарплатами, комунальними витратами, то утримання одного полоненого обходиться близько 10 000 гривень в місяць. Водночас утримання ув’язненого в СІЗО становить не набагато більше - близько 11 000 грн на місяць.

         Що виходить  -  на російського військовополоненого на харчування, одяг, комунальні послуги, в 2023 році держава тратила 3000 грн, а мінімальна пенсія в 2024р з врахуванням збільшення мінімальної заробітної плати складає 2840 грн.  Як це можна оцінити:

-       як чергове пробите дно.  Значення цієї фрази:  перше – анти рекорд,  друге -  гірше бути уже не може.

-       як черговий зашквар . Значення цієї фрази: перше – ганебний вчинок, друге – те що не складається логічно до купи.

 

12.       Мета цієї статті не в черговий раз розказати як у нас все погано, і хто в цьому винуватий. А як це можна змінити і як в подальшому цього не допустити.

        Винні Ми з Вами. Ми робимо вибір по приколу щоб втерти комусь носа, ми вибираємо із двох бід меншу, ми вимагаємо реформ але таких, які би нас не зачіпали. Ми виходимо на майдан і передаємо владу людям які уже забули ті часи коли вони не були біля влади.  Ці люди професійні політики, як вони себе називають або у владі або в опозиції. І весь час щось ділять і багатіють.

       За пошуком найбідніший народний депутат мережа видає матеріали 2016 року видання «Слово і діло» де найбіднішим депутатом названо козака Гаврилюка.  Його діяльність не була високоефективною але і шкоди свої державі він не приніс на відміну від інших чиї статки різко почали збільшуватись як тільки вони прийшли в професійну політику.

        Економіка України не витримує тиску 449 народних обранців що є професійними політиками. Їх повинно бути менше і вимоги до їхніх статків мають бути жорсткими. І відповідальність за діяльність не пов’язану з законодавством повинна бути така як і інших. Мандат депутата не може бути схованкою для злодіїв.

         На 28 міліонів населення в Україні 450 депутатів. На 350 міліонів населення в США 432 представника . В Україні  депутатство 5 років в США 2 роки.

          Для розвитку економіки потрібно законодавство яке зробить усіх рівними  ФОПа і олігарха,  фермера і латифундиста ( великий землевласник). І коли це буде зроблено будуть і вкладення( інвестиції) в нашу економіку і іноземні і наші власні.

       Виключити можливість втручання президента в діяльність уряду. Коли дуже сильно хочеться і відчуваєш силу для підйому економіки то будь ласка очолюй уряд. У кожного своя робота і своя відповідальність.