7 вересня 2024

Що треба змінити?
  • Updated
  • / 262 Read

Що треба змінити?

Що треба змінити?

Історія говорить що десятки тисяч років тому люди почали розуміти, що деякі речі стають причиною інших подій. І коли впливаєш на  причину то змінюєш і наслідки.

Причинний зв’язок – це зв'язок між дією або бездіяльністю і певними наслідками від дії або бездіяльності. Щоб зрозуміти що необхідно змінити потрібно знайти причини того що ми маємо сьогодні.

1.       Змінити олігархічно – демократичний устрій нашої держави. Олігархи управляють цілими галузями економіки.  Вибрати представника олігархів а потом змінити його через революційні зміни – не вихід. Нова політична еліта чомусь стає слугою не народу а олігархічної верхівки. І для України це історичне явище, яке ми спостерігаємо багато років. Зміну  устрою держави необхідно прописати в конституції і законодавстві.

 

2.         Демократія це політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визначається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом, безпосередньо – пряма демократія або через обраних представників – представницька демократія.  32 роки незалежності показали, що представницька демократія не принесла добробуту для народу України. 

     Демократія це і відповідальність. Відповідальність  обраних представників зводиться до фраз:" А я Вам нічого не обіцяв і Вам нічим не зобов’язаний".  І виходить що відповідальність несуть тільки виборці.  Демократія тільки зверху в середині  системи псевдо реальна конкуренція. Тому необхідно переходити до змішаної системи як в Швейцарії. Характерними рисами політичного устрою є – верховенство права, децентралізація, колегіальність уряду, участь народу Швейцарії в прийнятті важливих рішень. Економіка Швейцарії – одна з розвинутих економік світу.

 

3.        Чому представницька демократія не стала силою що забезпечує сталий розвиток держави.  Тому що в Україні уже багато років існує Український Феномен – незвичайне явище, рідкісний факт який важко збагнути. Описується так:

 

v Створити політичну силу або партію з необхідними атрибутам – гаслами, ідеями, програмами;

v Пообіцяти виборцям що ми знизимо ціну газу для населення в 3 рази, або повернемо радянські вклади піти з цими гаслами на вибори і набрати певну кількість голосів щоб пройти в Верховну Раду;

v Зібрати групу покірливих депутатів і утворити якесь парламентське об’єднання;

v Після заходу в Верховну Раду зі всіх трибун розказувати що дані перед виборами обіцянки неможливо виконати бо не вистачає голосів;

v І брати гроші за всі голосування що потрібні олігархам та іншим людям для збагачення;

v За час перебування в парламенті потрібно заробити щоб повернути кошти що були вкладені в виборчу компанію,  заробити на наступну і покласти на рахунок в швейцарському банку.

 

 

4.    Ще один феномен який обов’язково необхідно змінити:

 

                                          Сполучені Штати Америки                     Україна

 

Кількість населення на 2021р.             331,9 млн.                                      43,79 млн

 

Площа території                                      9834000 кв.км.                             603628 кв.км.

 

Законодавчий орган               конгрес -федеральний законодавчий         однопалатна

                                                  орган з двох палат                                      Верховна Рада

 

Кількість депутатів             Палата представників 435 чол.                           450 чол.

                                              Сенат                             100 чол.

 Терміни повноваження        Палата представників 2 роки                               5 років

                                                Сенат                            6 років.

 

5.        Так кількість депутатів не приносить користі Україні.  В такій кількості депутатів ховаються  представники олігархів, продажні політики які міняють свої погляди в залежності від того хто більше  платить. Люди, яким потрібна недоторканість щоб можна було без наказано грабувати бюджет тобто красти наші гроші.

     Вони створили свою депутатську країну зі своїми готелями, ресторанами, їдальнями зі своїм елітним транспортом, окремими терміналами. Життя своєї країни вони бачать через затемнені вікна своїх автомобілів або приватних літаків. Тому вони і голосують за мінімальний прожитковий мінімум за який неможливо прожити.  За 5 років перебування у Парламенті вони обростають корупційними зв’язками. Вся країна знає що слуги народу наймають собі інших слуг які пишуть за них закони, які вони подають як свої не читаючи. Одним словом  так живуть слуги народу в найбіднішій країні Європи.

     І наша відповідальність в тому що ми вибираємо собі таких слуг. І це треба змінити і як найшвидше. Як змінити - вибрати найкращий варіант що є у світі і запровадити шляхом внесення змін у конституцію через всенародний референдум.

 

6.    32 роки країна потребує реформ. Сторінки інтернету рвуться від кількості реформ які постійно змінюються в залежності від того кого ми допустили до влади. І 32 роки ми щось змінюємо а рівень нашого життя не змінюється. В найбіднішій країні Європи жили і живемо ми, виросли наші діти, ростуть наші внуки. Постійно  реформуємо і реформуємо а рівень життя не змінюється. Чому?  Наші сусіди за цей час побудували країну якою ми захоплюємось і ідемо до них заробляти і відпочивати. 

 

       Відповідь: в країні 32 роки іде постійна боротьба між Президентом, Головою Верховної Ради і Прем’єр Міністром. І кожний із них звинувачує іншого в захопленні повноважень іншого. Класичний лебідь, рак і щука. Тому ми маємо сьогодні те що маємо, як сказав класик. Для того щоб впровадити реформи всі гілки влади ведуть між собою переговори. Всі шукають в цьому вигоду і не довіряють один одному, підозрюють інших в тому що їх хочуть обдурити. Тому кожна гілка має за оптимальне НІЧОГО НЕ ЗМІНЮВАТИ, щоб не нашкодити собі.   

       Отримавши  владу всі починають боротьбу за владні повноваження. В конституції викладені повноваження кожного із зазначених посадових осіб. Але на жаль там тільки загальні фрази які кожний розуміє по своєму. Коли ми приходимо найматись на роботу нам вручають наші посадові обов’язки де чітко зазначено що ми повинні виконувати, що нам можна а що не можна.

 

        Просидівши 5 років в високих кріслах і скидаючи всі провини за найбіднішу країну Європи на попередника та іншу гілку влади вони ідуть на заслужений відпочинок з рахунками в Швейцарських банках, утворюють фонди свої наповненні грошима із наших податків і знов розказують що країна потребує змін, користуються пільгами на все життя які ми оплачуємо. Поставимо перед собою 2 запитання. Перше -За які досягнення ми платимо їм по життєве утримання? Друге - чому, керівники багатих країн живуть в свої будинках а бідної в державних які потом якимось чином приватизують?

     Це треба змінювати. Це стимулює людей до боротьби не за державу, а за владу як за життя. Вони борються не за країну, не за її розвиток не за своїх виборців а за доступ до влади, доступ до бюджету, доступ до по життєвого  утримання. Всі повноваження всіх гілок влади та їхні права необхідно чітко прописати в конституції так як це зроблено в цивілізованих і високо розвинутих демократичних країнах.

 

7.         Забезпечити економічну стабільність держави. Звести до мінімуму споживання зарубіжної фінансової допомоги, налагодити дієве антимонопольне законодавство прямої дії з чіткими визначеннями.  Не сплата податків, корупція, митні порушення повинні стати кримінальними злочинами. Головним завданням реформи економіки вважати розвиток малого і середнього бізнесу як основи демократії.

      Всі роки незалежності якимось дивним чином приймались рішення про виплати компенсацій за вирощених курей великим аграрним компаніям що отримували надприбутки їм же виплачували компенсації за великі об’єми будівництва для подальшого розвитку. Це значить що ми із своїх податків забезпечували надприбутки аграрним латифундистам.

 

8.         Створити ринок не тільки сільськогосподарський. Ми вміємо робити ракети, танки, трактори, комбайни і багато чого. Створити умови для конкуренції зовнішніх і внутрішніх інвестицій.

9.          Забезпечити верховенство права. Всі роки незалежності ми реформуємо судову систему. Уже важко зрозуміти яка у нас судова влада. Закрадається думка що робиться спеціально. Тому шо другого пояснення не знаходиться. Потрібно скопіювати у когось із розвинених країн. По другому не вийде.

 

10.      Провести реформу силових структур. Описувати не має змісту, напевно уже діти в дитячих садках це обговорюють .  2 президентські терміни про це йде мова, 10 років пройшло але дальше обіцянок діло не зрушилось. Тут  фінансових затрат не потрібно, потрібна сила волі. А у нас на сьогодні сила є, воля є а сили волі не має. Прийдеться шукати нам.

 

11.  Завершити найдовшу в історії незалежності держави реформу.  Реформу освіти. Терміни навчання змінює кожний новий міністр освіти. Статистика: за 32 роки незалежності змінилось 16 міністрів, а в період 2019 по 2023 змінилось 6 міністрів. При 12 річній середній освіті за 28 років змінилось 10 міністрів. Дальше математика 28 розділити на 10 і 4 розділити на 6 і робимо висновки про частоту змін програм, вимог, підручників. Історія з підручниками – історія про непереможність безладу в головах наших чиновників або це для декого вигідно. На жаль і це необхідно змінити і дуже кардинально.

 

12. Забрати право у політиків і чиновників одноосібного, непрозорого прийняття важливих рішень, що стосуються розвитку держави. А там де допустиме одноосібне прийняття рішення воно повинно обґрунтовуватись  прозорими висновками експертів і спеціалістів. Наші політики і чиновники грають з нами видаючи свої мрії за правду. Тому треба слідкувати за їх руками і оцінювати не за їх словами а за їх діями.  

Коли знаєш що треба виконати необхідно вирішити як це робити і коли це робити….