Не вивчені уроки минулого.
  • Updated
  • / 267 Read

Не вивчені уроки минулого.

Не вивчені уроки минулого.

   

 На одному із тренінгів по управлінню бізнес процесами до якого мені вдалось підключитись онлайн тренер висловив думку, що кожний має право на помилку. На уточнення помилку чи помилки він уточнив, шо помилки в управлінні бізнес процесами допустимі не потрібно звертати на них уваги, визнати їх помилкою і дальше рухатись вперед до поставленої мети. В процесі дискусії один із учасників висловив свою думку, яка є достатня уваги.

 

     Все йде в минуле і назад уже не повертається але коли ми про помилки забуваємо і починаємо все з початку то це найбільша помилка. Наші помилки – це наш досвід, що дасть можливість в майбутньому не допускати подібних помилок. Коли помилку робимо ми то це наш негативний вчинок.   Причини помилок це відсутність знань, слабкі навики, відсутність інформації, спішка, брак часу. Наслідки помилок бувають різні.  Всі знають про помилки лікаря.

 

     Якщо помилку робимо ми то це наша проблема. Помилки політиків стають проблемами тих хто довірив їм владу тобто нашими проблемами. Нас постійно переслідують помилки минулого. В минуле не можна повернутись фізично але можна осмислити, зрозуміти що було зроблено не так, яку помилку було допущено.

 

Давайте повернемось в 2021 рік.

 

     Військовий бюджет Росії 65,9 млрд. доларів 4,1% від внутрішнього валового продукту.

     Військовий бюджет України 117 млрд. грн. на 508 млн. грн. менше в порівняні з 2020 роком. США виділили для України 250 млн. доларів. Із них на закупку летального оборонного спорядження 50 млн. доларів. Із військового бюджету на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, засобів та обладнання  22,7 млрд. грн. 

     На будівництво доріг на 2021 рік виділили 132 млрд. грн. Сумарно із місцевими бюджетами на дороги витратили  178 млрд. грн, що на 40% більше ніж затрати оборону. Джерело https://www.epravda.com.ua/news/2022/02/7/682148/

      

     23 серпня планується завершення будівництва Північного потоку2 і введення його в експлуатацію до кінця року. Як наслідок газотранспортна система України втратила фактор запобіжника масштабним військовим діям на території України.

 

       У липні вийшла стаття Путіна «про історичну єдність росіян і українців», де заперечується не лише право українців на власну державу, а існування українців як окремої нації.

 

       Стягування російських військ до українських кордонів розпочалося  ще навесні 2021 року під приводом підготовки до навчань «Захід-2021».  Чисельність угруповання українська і західні розвідки оцінювали в 110 тисяч осіб. З урахуванням 40-тисячного угруповання в окупованому Криму на північно-східному та південному напрямках було сконцентровано більшість тогочасного особового складу російських сухопутних військ. 

 

       Навчання «Захід-2021» офіційно завершилися 15 вересня, але більшість залучених до них військових і техніки залишилися у Ростовській, Курській, Воронезькій, Бєлгородській  областях рф. За даними ГУР Міноборони України, у листопаді на кордоні перебувало майже 100-тисячне російське угруповання.

 

        У січні під приводом підготовки до навчань «Союзна рішучість-2022», перекинули до Білорусі техніку та особовий склад.

Кожний із цих фактів окремо був би недостатнім для висновків. Але всі разом давали змогу спрогнозувати розвиток подій. Уже в середині грудня прогнозувалось, що напад є неминучим.

 

Що треба було зробити.

 

1.   Тверезо з розумом оцінити ситуацію, що склалась на другу половину 2021 року.  Порівняти її з подібними ситуаціями які були в світовій історії. Найближча подібна ситуація відбулася перед нападом  гітлерівської Німеччини на Радянський Союз.  

2.   Історичне явище – подія, ряд подій, ситуацій загальні ознаки яких повторюються в інших подібних подіях, що відбулись на іншій територіях або в інший час.

 

Все населення прикордонних областей знало про те що вже скоро відбудеться напад Німеччини і готувалось до війни всіма доступними способами. Запасались продуктами сірниками, рило в дворах сховищах, або виїжджали подальше від границі і місць розміщення військових частин. Всі війська які знаходились в прикордонних областях розуміли що війна це найближче майбутнє. Не розуміло або не хотіло розуміти керівництво держави. І втратили значну частину території, значну частину армії, техніки і військових запасів. Подібна ситуація і зараз. Причинами цих втрат було визнано віроломний напад і не готовністю країни до війни. Не встигли. Нам сьогодні пояснюють щось подібне.

     Висновки зробили. Ситуацію проаналізували. Що необхідно зробити щоб подібне не повторилось визначили. Ми цим не скористались. Чому. Приказка говорить Краще перестаратись ніж не достаратись.

 

3.   Розробити плани і підготувати все необхідне законодавство, почати відкриту і приховану підготовку до війни.

4.   Провести збори всіх призовників і резервістів з метою їх планової підготовки.

5.   Зняти кошти із будівництва доріг і почати  формування, забезпечення озброєння і технікою територіальної оборони.

6.   Здійснити капітальне будівництво оборонних споруд на всіх загрозливих напрямках, з використанням сучасних технологій і будівельних компаній. Кошти взяти з будівництва доріг.

7.   Сформувати резервні підрозділи для поповнення втрат.

8.   Планувати і проводити навчання сил і засобів оборони дзеркально до дій супротивника.

9.   Створити, розосередити по країні запаси матеріальних засобів,  боєприпасів, створити мобільні склади.

10.        Посилити  ПВО країни і збройних сил. Провести оперативні і тактичні маскування. Створити  тисячі реалістичних хибних цілей.

11.        Створити резервні приховані місця дислокації особового складу.

12.        Почати активну роботу по виявленню  агентурної мережі противника.

13.        Організувати хибні переміщення підрозділів по країні.

   

В економіці держави.

1.    Розробити плани переводу економіки на військовий час.

2.    Видати мобілізаційні завдання для всіх підприємств і компаній.

3.    Розробити плани евакуації населення із прифронтових районів.

4.    Перевірити і підготувати сховища.

5.    Посилити контроль за виїздом населення за кордон, ввести обмеження для призовників і резервістів.

На міжнародній арені.

1.    Домовитись з союзниками про поставки зброї і боєприпасів з початком агресії.

 

Можна було багато чого зробити щоб унеможливити те що є зараз. Але обов’язково треба було пояснити країні, нам жителям цієї країни,  електорату який довірив керівникам країни владні повноваження що відбувається, куди ми рухаємось, що робить наш противник. Так я це зробив великий політик Черчіль перед англійським народом при вступі в  другу світову війну

 

Коли почалось повномасштабне вторгнення країна в паніці не розбіглась а встала на захист. Тільки ціна інша знов віроломний напад, знову проблеми з населенням, знову проблеми з запасами і проблеми з економікою. В загалі якось дивно не довіряти народу який тебе вибрав в такий складний час і довірив тобі абсолютну владу.

       Часу було достатньо -  півроку.   Показавши ворогу, що ми готові до його  зустрічі  і  ситуація на сьогодні була би іншою. Питання поставок зброї від союзників вирішувалось би по іншому. У союзника не виникає питань коли він бачить готовність до відсічі. А не підготовку до шашличного сезону.

       В мережі поширюються думки політологів які вважає, що суспільство теж має розділяти відповідальність за неготовність до повномасштабної війни. Напевно доля правди в цьому є Ми знову вибрали не ефективну владу довірили управляти країною людям які в свій час не вивчили або прогуляли уроки історії. Демократія це також і відповідальність виборців.

   А ще є математика. Ефективність це математика – правильно вирішена задача ( завдання, проблема, ситуація) це ефективне рішення. Не правильно вирішена задача  це не ефективне рішення.  Люди яким довірено виконувати владні повноваження але вони прогуляли уроки історії і математики будуть приймати не ефективні рішення, будуть повторювати помилки минулого. І знову перед нами постає питання, що з цим робити і як не повторювати це в майбутньому. Таке питання ми ставимо перед собою вдруге. Щоб зрозуміти що треба змінити потрібно розібратись чому це сталося або стало можливим, які причини явищ що відбулись.

Причинний зв'язок – це об’єктивний зв'язок між дією або бездіяльністю тієї чи іншої особи і певними наслідками.

Причина це явище або річ яку ми можемо змінювати.

 

 

 

 

 

 

 

Поширити

Щоб добавити коментар авторизуйтеся будь-ласка Авторизація