Як визначається особиста ефективність
  • Updated
  • / 392 Read

Як визначається особиста ефективність

Як визначається особиста ефективність.

 

Особливістю нашого мислення є те що ми звикаємо до свого процесу прийняття рішень і не помічаємо як ми приймаємо рішення, діємо в різних ситуаціях і звичними способами вирішуємо справи.

Дальше про нас, про нашу особисту ефективність. Великі знавці нас – психологи так викладають своє бачення;  « Життєва ефективність це здатність людини рухатись своїм шляхом, створюючи зону свого життєвого комфорту, щастя, самодостатності за всіма сферами людської життєдіяльності ( сім’я, професія, соціальний статус, матеріальне благополуччя, захоплення, дозвілля і так далі)» Це визначення запозичене із сторінок Інтернета.

 Але коли ми ще раз перечитаємо замітку про визначення слова Ефективний то не зможемо підібрати значення яке відповідає визначенню психологів. Дальше психологи дають визначення словосполучення Ефективність у досягнені поставлених цілей: « це здатність людини ставити і вирішувати конкретні професійні або життєві завдання. Тут важливі і мотивація і планування і організація процесу і особистий потенціал і певні умови – все, що дозволяє з максимальною ефективністю виконувати поставленні завдання.»   Як на мене це стандартний набір слів.

  Кожний із нас приймає рішення виходячи із своїх потреб і наявних можливостей. Про це ми уже говорили в попередніх статтях.  Якими навиками треба володіти, що бути ефективною особистістю?

·      Здатність критично мислити. Тобто мислити ясно і раціонально.

·      Обґрунтовувати і ясно бачити свою мету.

·      Визначити можливі варіанти досягнення мети.

·      Визначити критерії оцінки досягнення мети.

·      Оцінити свої можливості.

·      Вибрати найкращий варіант і організувати його реалізацію.

   Як мислити критично всі знають і у кожного своє бачення, але важливо знати:

·      Між подіями завжди є зв'язок.

·      Важливо мати аргументи.

·      Що є люди, які хочуть маніпулювати іншими людьми заради досягення своєї мети.

·      Безплатний сир буває тільки в мишоловках – скептично відносьтесь до проявів доброти від не знайомих а можливих і знайомих людей.

·      Як відрізнити правду від вимислу спираючись на ті знання що ми отримали за час свого розвитку.

·      Не треба брати все на віру – будьте скептиком.

·      Вникайте в деталі.

      І так, як можна визначити нашу особисту ефективність? Це вміння досягнути бажаного результату з найменшим використанням наявних ресурсів.

ВАЖЛИВО не забувати про таке поняття як ЯКІСТЬ. Між ефективністю та якістю існує зв’язок. Якість це набір властивостей, що обумовлюють  здатність задовольняти  визначені потреби.  На практиці ефективність і якість нерозривні. Рішення не може бути ефективним якщо має низьку якість! Цей абзац запозичено із теорії прийняття рішень.

ПАМЯТАЙМО що те що може бути ефективним для однієї людини для іншої може бути не ефективним.

 

Поширити

Щоб добавити коментар авторизуйтеся будь-ласка Авторизація