Як не загубитись в океані інформації
  • Updated
  • / 401 Read

Як не загубитись в океані інформації

Як не загубитись в океані інформації.

   До чого тут інформація? На щастя ми живемо в час коли інформація не є дефіцитом і достається нам майже даремно. І відповідно споживати можна її в не обмежених об’ємах.   Хтось називає це інформаційною ерою. Це означає, що час в якому ми живемо характеризується широкими можливостями приймати, передавати інформацію і мати доступ до любих знань і перехід до економіки заснованої на маніпуляції інформацією. Так характеризує сьогоднішній день всесвітня мережа. З усіх значень слова маніпуляція  найбільше сюди підходить психологічна маніпуляція  - вплив для прихованого впровадження в жертву цілей, бажань, намірів, відносин або установок маніпулятора, які не збігаються з актуально існуючими потребами. Це приховане управління людьми та їх поведінкою.

Мотивація маніпуляторів -  необхідність просувати свої власні цілі, вигоди за будь яку ціну.

    Людство може споживати те що достається безплатно  в необмежених величинах. В тому числі і інформацію. Завдячуючи вільному доступу до всесвітньої мережі, кожний із нас може приймати і передавати інформацію на свій розсуд і на жаль не завжди на благо.

   Інтернет, як новий продукт на ринку привів з собою нові професії – адміністратори сайтів, менеджери контенту, копирайтери. Це люди, які наповнюють сторінки мережі інформацією і не завжди правдивою і достовірною.   Для маркетингу мережа стала великим джерелом прибутку. Приховуючи свої наміри викачати із нас більше грошей благими намірами створити для нас цінність в любому продукті що є на ринку.

   Давайте подивимось на дуже широкі і великі змагання двох чайників. Завдання чайника гріти воду для приготування їжі і напоїв. Електричний чайник використовує електроенергію, як джерело тепла для нагріву води. Простий чайник використовує для нагріву води тепло згорання природного газу або тепло електричної плити.  Перечитавши якусь частину інформації що розміщена в мережі   а можливо і всю на чайникові теми можна зробити два висновки:

·       Гріти воду в чайнику використовуючи природний газ дешевше ніж в електроенергія;

·       Електроенергія  дешевше гріє воду в чайнику.

Всі показники викладено в цифрах, грошах із звучними назвами дослідження, експериментами.  Коли у Вас є просто чайник для газової плити то після покупки електрочайника      1 літр гарячої води нагрітий електрочайником на 20 копійок дешевше тому що ККД (коефіцієнт корисної дії ) 98 відсотків а газової плити 60 відсотків. Як вдалося досягти такого високого ККД не знає ніхто. Знає тільки копирайтер, який написав цю статтю та маркетолог який заплатив йому за цю роботу.

  Використовуючи вище викладене 2 особи маніпулювали заради досягнення своєї мети.  А в кожного із нас в наявності 2 чайника. Один із яких просто займає місце.  У кожного із нас є право вибору, прийняття рішення не на основі того що нам написав копирайтер, маркетолог, продавець.  Користуючись інтернетом як джерелом інформації нам необхідно навчитись відрізняти правдиву інформацію від  підігнаної  під виробника  цінності чайника для нас посилання на який уже зазначено в даному дослідженні. Приймаючи рішення про покупку потрібно в першу чергу відповісти собі на запитання Яка мета даної покупки. Згадати те чому нас учили в школі і скептично відноситись до того коли нам пропонують величезні досягнення які суперечать законам фізики.  Для такої ситуації є сучасний термін – інформаційна гігієна. Ми повинні навчитись не реагувати на негатив який може нести інформація на нас  і суспільство навколо нас  а також на наше благополуччя.